Lezing Mil Ceulemans

Menu

Mil Ceulemans

Mil Ceulemans (°1977) studeerde illustratie en grafische vormgeving, en heeft als oud-leerkracht enkele jaren het atelier ‘Grafische & Illustratie’ in de Academie van Mol begeleid.

Tijdens die periode ontpopte hij zich steeds meer als schilder, en dit werd uiteindelijk het pad dat hij nog steeds bewandelt. Wij zijn daarom zeer verheugd om onze hernieuwde lezingenreeks met hem te mogen opstarten.

In zijn werk zet Mil de basiselementen van de schilderkunst centraal. Zijn vlakken, strepen, toetsen en kleuren verwijzen niet naar een bepaald idee, maar nodigen uit om na te denken over de schilderkunst en het proces van waarnemen. Hij houdt van de toevalligheden, de invallen die gedicteerd worden door de materie: canvas en verf.

De meeste werken zijn opgebouwd uit een eerste laag acryl waarop laag per laag - soms met omzichtigheid en dan weer met brutaliteit - de olieverf wordt aangebracht.
‘Ceulemans confronteert ons met mogelijke oplossingen voor problemen, die tijdens het schilderen opduiken. Steeds vindt hij een andere uitkomst. Storingen in de constructie omarmt hij openlijk. Terwijl die in feite ergernis opwekken. Voordien waren de fouten meestal nog hanteerbaar, maar nu drijft hij de irritatie ten top. Compositie, referentie en structuur zijn afwezig, iedere houvast ontbreekt. Hij gebruikt schreeuwerige, vloekende of non-kleuren. Vlekken, onafgewerkte of onhandige penseelstreken, wisselt hij af met virtuoze passages.’
(Indra Devriendt – hART#89 – 2011)

Steeds weer laat hij de beeldopbouw ontsporen, telkens op een andere manier. Hij herhaalt en verplaatst zodat er onafgebroken nieuwe relaties kunnen ontstaan tussen de werken, in de ruimte en met de toeschouwer.

‘Een schilderij van Mil Ceulemans lijkt quasi oneindig te laveren tussen perfecte chaos en chaotische perfectie, waarbij tegelijkertijd verschillende schilderkundige problemen worden opgezocht (aangevallen) en onderzocht (beredeneerd), maar nooit helemaal opgelost.’
(Thibaut Verhoeven – '(In the eye of) a perfect storm.’ Tentoonstellingscatalogus, triangle bleu editions – 2011)