Lezing John Van Oers

Menu

Lezing John Van Oers

Maandag 25 april om 18.30u
Zaal 't Getouw, CC 't Getouw, Molenhoekstraat 2, Mol
Inkom: 5 euro of
gratis voor leden van de vriendenkring ‘Fine art & Friends’

John Van Oers (1967) staat bekend om zijn even lichte als heldere sculpturen en installaties, die vooral gestuurd worden door de noties architectuur en landschap. Het gaat om beeldende notities uit zijn eigen leven en ervaringen, met een grote zin voor uitpuren, vereenvoudiging en abstrahering. Het strak-esthetische is daarbij essentieel.

Gebouwen en ruimtes worden gereduceerd tot het essentiële, een volume, een oppervlak, een nok, een hoek, een draad. De zachte patina's van deze oppervlakken zijn verbonden/gelinkt aan een herinnering, een reis naar Nieuw-Zeeland, een bezoek aan het grootouderlijk huis of de passage van een boek.

Van Oers houdt niet van zwaarwegende theorieën of gemanierd pronken met bekwaamheid. Hij koestert het kind dat in hem levend werd gehouden en heeft een voorliefde voor herkenbare, kleine elementen uit zijn directe omgeving, of fragmenten uit herinneringen.

De delicate en verfijnde maquettes, geboren uit een ingehouden emotie, zijn nooit droog of anoniem. Omdat ze een spiegel voorhouden aan de ziel van degene die erin gespiegeld wil worden. Een dosis humor in het licht van de ernst van de zaken, een dosis ernst in het licht van luchtigheid.

Kleine en grote autobiografische gebeurtenissen zijn telkens weer de aanleiding voor beeldende verwerking. Getekende dagboekfragmenten worden een storyboard voor sculpturen die onpretentieus en vederlicht lijken.
Maar wat we zien zijn geen narratieve vertellingen of familiekronieken; de aanleidingen van deze werken liggen cryptisch verborgen onder fel vereenvoudigde vormen in zuivere materialen zoals hout, metaal, gips of brons.
John Van Oers vertelt niet, hij suggereert en daarin schuilt de magische overgang van het strikt anekdotische naar vormen die we allemaal voelen maar niet begrijpen.

http://www.johnvanoers.be/
https://nl-nl.facebook.com/photo/?fbid=2158963827555961&set=ecnf.100003270952870
https://lettergoesting.com/2020/03/30/op-atelierbezoek-bij-john-van-oers/

TIP:
Voor slechts 10 euro kan je ter plaatse lid worden van de vriendenkring en zijn alle lezingen GRATIS!
De vriendenkring voorziet nadien een bar aan democratische prijzen zodat iedereen kan napraten bij een drankje.