Lezing Katleen Vinck

Menu

Lezing Katleen Vinck

Maandag 14 maart 2022 - 18u30 - Zaal 't Getouw Mol

In haar werk maakt Katleen Vinck (°1976) vaak gebruik van schaalmodellen waarmee ze karakteristieken van sculptuur, architectuur en theaterscenografie met elkaar verbindt. Haar opleidingen in de architectuur, kunst en scenografie maken een dergelijke overkoepelende benadering vanzelfsprekend, maar tegelijk ook uitdagend.

Vinck focust op fenomenen die zich spontaan in de natuur voordoen. Eens ze echter door de mens gerecupereerd worden, is er sprake van een ‘enscenering van het natuurlijke’, waar nieuwe betekenissen uit voortvloeien. Inhoudelijk en vormelijk onderzoekt de kunstenares archetypische structuren uit de natuur die als een echo terug te vinden zijn in de cultuur.
In het landschap gaat haar interesse uit naar vormen als grotten, rotswanden, heuvels, bomen... Ze bevraagt hun mogelijke functie, symboliek en de manier waarop ze door de mens verwerkt worden.

Zo was de grot initieel een schuilplek en transformeerde hij tot wat we vandaag kennen als bunker. Rationele schijnarchitectuur, dusdanig geïntegreerd in ons landschap. Vervolgens kent het landschap een overgangsfase waarop de natuur onverbiddelijk ingrijpt en de architectuur terug overneemt. Nadien is het opnieuw de mens die via de architectuur de natuur probeert toe te eigenen. Een constante en consequente wisselwerking die continu transformatie afdwingt en zo ons landschap vormt. Door tussenvormen in die overgangsfases op te zoeken ondervraagt Vinck het ontwikkelingsproces.


Deze lezing is een samenwerking tussen de Academie voor Beeldende Kunsten en Fine Art & Friends.

Na de lezing voorziet de vriendenkring een bar aan democratische prijzen, zodat iedereen kan napraten bij een drankje.

Tip: voor slechts 10 euro kan je ter plaatse lid worden van de vriendenkring en zijn alle lezingen gratis.


https://katleenvinck.be/

LOCATIE: Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol